Op 22 oktober organiseerde Warmte Verzilverd een open werfmoment om geïnteresseerden een kijkje te geven in het warmtenet dat de vennootschap aanlegt tussen de Agfa-Gevaertfabriek, de warmtebron, en de eerste warmte-afnemers op de Minerve-site.

Buurtbewoners uit Mortsel en Edegem, coöperanten van ZuidtrAnt-W en Ecopower - de twee coöperatieve partners van Warmte Verzilverd - en toekomstige bewoners van de Minerve-site kregen een uitnodiging. De belangstelling was groot, bijna 90 geïnteresseerden schreven zich in om een glimp op te vangen van de werkzaamheden.

De bezoekers kwamen toe op het industrieterrein aan de Vredebaan in Mortsel. Met de nodige afstand, een mondmasker en een portie alcoholgel, startte de rondleiding bij een aftakpunt van het warmtenet. Daarna liepen we voorbij enkele uitzettingsbochten, bochten die ervoor zorgen dat de leidingen ondergronds kunnen bewegen om te vermijden dat ze springen door de warmte. Verderop lagen de buizen – wel 16 meter lang – klaar voor gebruik. We eindigden het bezoek in een van de woningen om een afgifte-eenheid van dichtbij te bekijken.

Langs heel het parcours kregen de bezoekers een gedetailleerde uitleg over de oorsprong van de warmte, de gebruikte temperaturen, de regeleenheden in de distributiecentrale, de noodvoorzieningen, de technische specificaties van de buizen met lekdetectie, de werking van de afgifte-units, de plannen naar de toekomst toe … Ook het coöperatieve aspect van Warmte Verzilverd kwam aan bod: dit warmtenet wordt grotendeels gefinancierd met burgerkapitaal wat betekent dat iedereen zijn steentje kan bijdragen.

Er heerste een open en spontane sfeer met welgemeende interesse. De vragen over het warmtenet kwamen vlot binnen, de perfecte aanleiding voor de begeleiders om uitgebreid en met overgave over dit pioniersproject te vertellen. Wij kregen het alvast warm van de oprechte bewondering van bezoekers voor dit project en de inzichten die de rondleiding hen gaf. Een geslaagd, leerrijk werfbezoek: voor herhaling vatbaar!